Over ons

Even voorstellen: wie zijn wij?

Walter & Janine in Horcajo de los `Montes (Castilië & La Mancha)

Walter & Janine in Horcajo de los `Montes (Castilië & La Mancha)

Wij zijn reisjournalisten en wonen en werken in onze camper Smuikje. Op deze pagina stellen we ons voor én maken we reclame voor ons eigen werk. Want op onze digitale reisgidsen zijn we trots. 


Even voorstellen:

Janine Stougie was meer dan 30 jaar actief bij het regionale dagblad de Stentor, de opvolger van de Zwolse Courant. Dankzij haar verhalen werd een moordenaar opgepakt en een straat gered van de sloop door de bewoners een stem te geven. 


Daarnaast maakte ze in de beginjaren toeristische bijlages voor de krant en de Persunie, het samenwerkingsverband van een groot aantal dagbladen in Nederland én België.


Walter Devenijns werkte bij onder meer bij het nationale persbureau ANP, Algemeen Dagblad en het zakenblad FEM Business. Specialisme: de economie met onderwerpen als de aandelenlease-affaire en woekerpolissen. Hij onthulde maanden vóór de kredietcrisis dat de IJslandse bank Icesave makkelijk kon omvallen. 


De bank viel om en duizenden Nederlandse spaarders waren in eerste instantie hun geld kwijt. Gelukkig lukte het enkele spaarders hun inleg al vóór de val van Icesave weg te halen, dankzij het artikel van Walter. Hij werd genomineerd voor de Oscar van de Nederlandse journalistiek, de Tegel.

Fotograaf Bram van de Biezen legde ons vast in camper Smuikje.

Fotograaf Bram van de Biezen legde ons vast in camper Smuikje.

"Als je niets probeert, gebeurt er nooit wat" 

Citaat Walter Devenijns en Janine Stougie

Op een Spaanse camping – zittend onder een moerbeiboom – kwamen we tot de conclusie dat het tijd werd voor een radicale draai in ons beroepsleven. We zouden een bedrijf oprichten voor het schrijven van reisboeken. Het mooie vak, de journalistiek, werd namelijk steeds minder leuk door reorganisaties. Had Janine net de ene Wegener-sanering overleefd, stond de volgende alweer klaar. Walter werkte na de ondergang van het financiële weekblad FEM door de kredietcrisis in de pr-branche, een sector met hopeloos veel gebakken lucht.

Tijd voor een nieuwe route dus. Afscheid nemen van de gebaande paden onder het motto: ‘Als je niets probeert, gebeurt er nooit wat’. We trokken er een paar jaar voor uit om ‘alles’ voor te bereiden. Want hoe ga je geld verdienen? Wat zijn de kosten? Hoe schrijf je een reisgids? Hebben we nieuwe computers of foto-apparatuur nodig? Hoe zit het met de belasting? BTW? Wat is dat eigenlijk? Etc. Etc.

Onze ideeën: 

Janine legt in het kort uit wat je in het natuurpark Ordesa kan zien (YouTube 2:09min.)

Hét idee was én is reis- en routeboeken te maken op de plek van bestemming. Spanje, Portugal en Duitsland zouden de landen zijn. Die kenden we het best. Dat werken & reizen konden we het best met een camper doen, vonden we. Vrienden hadden al campers gekocht om op vakantie gaan. Maar, zou je er ook in kunnen werken, vroegen we ons af nadat we hun wagens hadden bewonderd. Het antwoord was ja. Camper Smuikje bijvoorbeeld heeft twee werktafels én voldoende stopcontacten.


Idee 2 is om géén reisgidsen te maken van bekende plekken. Daar is de concurrentie te sterk. We gaan ons dus richten op een nichemarkt. Op onze reizen door Europa zagen we wel gidsen over Barcelona of Berlijn, maar de gebieden om deze steden kwamen er veelal bekaaid af. Op internet is de informatie vaak erg verbrokkeld, oppervlakkig of, als je pech hebt, niet vertaald. Wij hopen dat gat te vullen met onze digitale Spaanse reisgidsen en routeboeken.

Onafhankelijkheid

Spanning bij de opmaak van ons eerste digitale boek.

Spanning bij de opmaak van ons eerste digitale boek.

Bij het maken van onze e-reisgidsen en blog houden we één zaak goed in het oog: onze onafhankelijkheid. Niemand financiert ons!

We betalen alles zelf. We accepteren ook geen commerciële opdrachten van reis- of pr-bureaus.

Hij doet het!! Janine is een 'blij ei'. Onze nieuwe drone 'Bernárd' vliegt. Warempel.

Hij doet het!! Janine is een 'blij ei'. Onze nieuwe drone 'Bernárd' vliegt. Warempel.

En van dit compliment kregen we blosjes op onze wangen

Hans Koolsmees.nl: "Dag Walter en Janine, Wat een prachtige website! Informatief, mooi journalistiek taalgebruik, mooie en functionele foto’s. Hier onderscheidt de professional zich van de amateur! Ik volg jullie graag.”


Wil je nog meer weten? Dat kun je onze blog lezen waar we onze actuele reisverhalen publiceren. Klik voor onze verhalen op Campersmuikjegaatlos.nl

Een fietstocht met de e-bike over de Sierra Norte de Sevilla fietsroute. Een rit over heuvels, door en langs bossen en riviertjes. Walter neemt jullie mee. (YouTube 2:38min.)

FacebookTwitterInstagramLink