E-reisgids Cabo de Gata

Digitale reisgids 'Cabo de Gata & Costa de Almería' laat fascinerende wereld zien

De, gelukkig, niet meer werkende vulkanen Les Frailes bij Los Escullos (Cabo de Gata).

De, gelukkig, niet meer werkende vulkanen Les Frailes bij Los Escullos (Cabo de Gata).

In deze e-reisgids over natuurpark Cabo de Gata en de nabij gelegen Costa de Almería brengen Spanjekenners Walter Devenijns en Janine Stougie de lezer naar het Zuid-Spaanse natuurpark en wandelparadijs Cabo de Gata.
Ze wandelden en fietsten door dit semi-woestijngebied en langs de schitterende, lege kust op zoek naar de mooiste plekjes.

Ook kun je in deze reisgids veel informatie vinden over de nabijgelegen Costa de Almería met de stad Almería en het ruige achterland.

Zondagmiddag, een terras vol met lunchende toeristen in het kleine vissersdorpje La Isleta. Ze kijken naar Les Frailes.

Cabo de Gata


Cabo de Gata is Europa's enige halfwoestijn, waarbij je de indruk kan krijgen dat je door Noord-Afrika reist. Je hoeft dus eigenlijk niet naar Marokko. Het is een bijzondere plek voor liefhebbers van droog en warm weer, van veel zon, van wandelpaden, van leegte en heuvels, van bijzondere stranden. 


Van aparte planten en struiken die gewend zijn om te gaan met een gebrek aan water. Als er in het voorjaar een paar buien vallen wordt de woestijn een prachtig gekleurd bloemenparadijs. Je weet niet wat je ziet.


Het was een vulkaangebied, waarbij de enorme, uitgestorven vulkaankegels het landschap domineren. Dat heeft er ook weer voor gezorgd dat er een mijnindustrie opdook om goud te winnen. De mijnen zijn inmiddels gesloten. In Rodalquilar ligt een verlaten goudmijn die je kan bezoeken. Het dorpje is inmiddels veroverd door kunstenaars.  


De kust is leeg op een paar dorpjes zoals het schilderachtige San José na. Al te drieste bouwplannen van de toeristenbranche konden gelukkig verhinderd worden, mede door de beschermende regelgeving van het natuurpark. Dat is aan de 'betonnen' oostkust van Spanje een positieve uitzondering.

Tijdens de lente kleurt zelfs de halfwoestijn groen. Vele bloemen schieten omhoog. Hier kijk je naar de bergen van Rodalquilar waar een oude goudmijn ligt.

Boven op de berg van Almería ligt het gerestaureerde Alcazaba, het grootste Moorse fort van het Iberisch schiereiland. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht over de havenstad.

Boven op de berg van Almería ligt het gerestaureerde Alcazaba, het grootste Moorse fort van het Iberisch schiereiland. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht over de havenstad en een deel van Costa de Almería.

Costa de Almería


Gabo de Gata ligt eigenlijk voor een deel aan Costa de Almería. Het hart van die kust is de authentieke stad Almería waarvan de Arabische invloed van de toenmalige overheersers nog steeds merkbaar is. Boven op de berg van Almería ligt het gerestaureerde Alcazaba, het grootste Moorse fort van het Iberisch schiereiland. Het mooie is: bij het Arabische verdedigingswerk zie je geen grote rijen met toeristen.

Enkele paginavoorbeelden:
Als je de carroussel wilt stoppen. Klik op een foto.

Het achterland van Cabo de Gate en Almería


Het achterland van Cabo de Gata én Almería herbergt de spaghettiwestern-dorpjes Tabernas en Los Albaricoques. Je snapt als je de western-stadjes bezoekt waarom dit droge deel van Spanje met een deel van de Verenigde Staten wordt vergeleken.

Ten oosten van Almería ligt Los Millares, een van de belangrijkste historische vindplaatsen van Europa. Los Millares is een blootgelegde stad uit het kopertijdperk, waardoor het ruim 5000 jaar oud is. In onze reisgids komen we er uitgebreid op terug.


Middenin in dit droge gebied vind je Baños de Alhamilla, een badplaats met een duizenden jaren oude geschiedenis. Hier stroomt heet water van een temperatuur van 58 graden door de thermen. 


Ook toeristenoorden Mojácar, Roquetas de Mar en Aguadulce zijn onder de loep genomen.   


De ontdekking van Sierra de los Filabres


Een bijzondere ontdekking is het bosrijke berggebied Sierra de los Filabres, het iets lagergelegen broertje van de Sierra Nevada. In de bergen van Filabres zagen we het adelaarsnest Serón, voormalig mijndorp La Menas en observatorium Calar Alto. Een ruig gebied, waar het ‘s winters nog makkelijk kan sneeuwen. 


Het is een bosrijk gebied waardoor de tegenstelling met het lager gelegen droge terrein nog groter wordt. Ook hier kun je 'verdwalen' én lekker eten, want in Serón zijn heerlijke worstenmakers gevestigd. 

De duizendjarige steeneik van Sierra de los Filabres. In de winter kan het in dit middelgebergte makkelijk sneeuwen. Op de foto zie je Walter een foto nemen van de groene reus.

Het achterland van Cabo de Gata én Almería herbergt de spaghettiwestern-dorpjes Tabernas en Los Albaricoques. Je snapt als je de western-stadjes met hun toneelstukjes bezoekt waarom dit droge deel van Spanje met een deel van de Verenigde Staten wordt vergeleken. (YouTube 0:29 min.)

Gps-routes (Wikiloc) kun je downloaden via onze reisgids


In totaal hebben we 41 wandeltochten en diverse fietsroutes beschreven. Deze routes zijn via onze reisgids te downloaden en met gps van Wikiloc op de voet te volgen. Extra service aan onze kopers. Dat is het leuke van e-reisgidsen. Je kunt je lezers zoveel meer bieden. 


Filmpjes


In de digtale reisgids zijn 15 fimpjes opgenomen, waardoor je een indruk krijgt van het gebied. Beelden zeggen soms meer dan woorden. 


Pdf-bijzonderheden


Ons opmaakprogramma is van Apple. De 15 filmpjes hebben we in het Appleboek verwerkt, waardoor de kijker ook offline de filmpjes kan bekijken.
Bij een pdf-bestand kunnen de filmpjes helaas niet meegenomen worden. Dat hebben we opgelost door onze video’s op YouTube te plaatsen én links in het Pdf-boek aan te brengen. Door op de foto in het hoofdstuk, waar de film staat, te klikken word je automatisch naar de juiste film op YouTube geleid. 


Het pdf-bestand bevat honderden kleurenfoto’s, dus deze reisgids is niet geschikt voor de eenvoudige e-reader met zwart-wit scherm. Dat zou zonde zijn van de digitale reisgids.

De ruige kust van Cabo de Gata (in de buurt van Carboneras).

Sopalma ligt aan de grens van het natuurpark Cabo de Gata. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op de kust en het droge, heuvelachtige land. (YouTube 0:18 min.)

De hoofdstukken

 • Voorwoord
 • Hoofdindex
 • Inleiding
 • Mojácar
 • Sopalmo
 • Carboneras
 • Agua Amarga
 • Las Negras
 • Rodalquilar
 • La Isleta del Moro
 • Los Escullos
 • San José
 • San Miguel de Cabo de Gata
 • Los Albaricoques
 • Níjar
 • Lucainena de las Torres
 • Sorbas
 • Tabenas
 • Sierra de los Filabres
 • Los Millares
 • Baños de Alhamilla
 • Almería
 • Roquetas de Mar - Aguadulce
 • Sloppen en kassen
 • Verblijf
 • Activiteiten
 • Colofon

Honderden illustraties, 88 kaarten & 15 filmpjes

De e-reisgids van 572 pagina’s bevat bijna 800 illustraties, 88 kaarten en zelfs 15 films. Wie wil wandelen of fietsen kan een van de 41 Gps-bestanden downloaden die we klaar hebben gezet. Het is dus zowel een lees- als een kijkboek. 


Interesse? Ga dan naar:

Níjar, een prachtig, hooggelegen bergdorpje dat de kunstminnende toerist koestert.